top of page
6Z8A7325_edited.jpg

הדת שלי היא אהבה וחמלה

התמכרות לתרופות
מרשם חוקיות

מאת: ד"ר מזרחי אברהם

מייסד מכללת טאותרפיה

והמכון הישראלי לטיפול בטראומה והתמכרויות

שימוש בתרופות מרשם, כולל תרופות להפחתת כאב כרוני, הופך לעתים, אף ללא כוונה או רצון, לשימוש מזיק ואף להתמכרות. שימוש שהחל מתוך סיבה רפואית מוצדקת, צורך בהפחתת כאב, התמודדות עם קושי רגשי, או בהתמודדות עם בעיה פיזית, מתפתח לא פעם לתלות פיזית או רגשית לתרופות, שמלכתחילה בעלות פוטנציאל התמכרותי.

כאבי שיניים, התקררות, קושי להירדם, התאוששות מניתוח, כאבי פרקים, כאבים כרוניים, דיכאון או חרדה, כולם הם דוגמאות למצבים המצריכים נטילת תרופות בין אם באופן קבוע ובין אם באופן זמני.

 

לעיתים הרצון להפיג את התחושה הקשה עלול להביא לשימוש לא נכון בתרופה, לעיתים גם החשש מהתמכרות עלול למנוע מאדם לשנות מינון, למרות הסבל שהוא חש. ואכן קיים גבול עדין בכל הקשור בשימוש בתרופות, בעיקר אלו שיש בהן סכנת התמכרות

תרופות מרשם ניתנות על ידי הרופאים והפסיכיאטרים, על מנת להקל, למנוע או לטפל במגוון תופעות גופניות ורגשיות. תופעות כגון: דיכאון, חרדה, קשיי שינה, הרגעה.

 

על אף העובדה שהרופא או הפסיכיאטר רושמים את התרופה והמינון שלה – קיים פוטנציאל לפתח בחלק מן התרופות, תלות ואף התמכרות שמצריכה גמילה מתרופות. חשוב לציין, שטיפול תרופתי המומלץ על ידי הרופא או הפסיכיאטר, אותו נוטל האדם על פי המינון שניתן ובפיקוח ובמעקב רפואי – אין מתייחסים אליו כהתמכרות, הבעיה מתחילה כאשר נעשה שימוש שלא לפי ההתוויות הרפואיות.

התמכרות לתרופות 
מרשם חוקיות

להרגיש. לכאוב. לִלמוֹד. לצמוח.

התמכרות לתרופות מרשם

מהי התמכרות לתרופות?

מהי התמכרות לתרופות?

תרופה מוגדרת כחומר (או תרכובת של כמה) שנועד להקל על כאבים וסימפטומים הנובעים ממחלה. התמכרות לתרופות היא שם כולל להתמכרות לתרופות מרשם שניתן לרכוש רק על ידי מרשם רופא, והתמכרות לתרופות ללא מרשם, בין אם משככי כאבים ובין אם תרופות אחרות שניתן לרכוש באופן עצמאי, ללא הגבלה. לא כל כאב ולא כל מצב רפואי זמני המצריך שימוש במשככי כאבים מהווה סכנה להתפתחותה של התמכרות.

מתוך אלו שנזקקו בשלב זה או אחר בחייהם למשככי כאבים, בין חזקים יותר ובין אם פחות, רובם לאחר שחלף הכאב הפסיקו גם עם הכדורים,  אך יש רבים שגילו לאחר הפסקת הכאב,  שההתמכרות חזקה מהם. יחד עם זאת ישנם אנשים שהשימוש הלגיטימי הראשוני הופך לשימוש לרעה ואף להתמכרות. זה קורה כאשר עם הזמן עולה הצורך להגדיל מינון או להקטין את הפרשי הזמן בין נטילת הכדורים על מנת להשיג את אותה תחושה ראשונית שהקלה על הכאב או המצוקה.

תופעות אלו הם סימני אזהרה משמעותיים להתמכרות. סימני אזהרה נוספים הם הופעת סימני גמילה, פיזיים ורגשיים, לאור ניסיון להפסיק את השימוש כגון: רעד בגוף, אי שקט, עצבנות, סימני חרדה ועוד. לבסוף, פגיעה בתפקוד התעסוקתי ו/או החברתי של האדם – הבאה לידי ביטוי בהתרחקות מחברים, בני משפחה וקרובים וכדומה מעידה אף היא על התפתחותה של התמכרות. 

9.jpg
istockphoto-879723134-612x612.jpg

כדאי להעמיק בהתמכרות לתרופות מרשם:

כדי להעמיק בנושא חשוב להכיר את המושגים הבאים:

• שימוש לרעה: הכוונה היא לאנשים אשר נוטלים את התרופות לצרכים שאינם רפואיים, הם יכולים לעשות שימוש יתר וליטול תרופות בהפרזה ובמינון גבוה, מתוך כוונה ליהנות משפעת התרופה ולגרום לעצמם לתוצאות רצויות. לדוגמה, אדם המשתמש לרעה בתרופות שינה או הרגעה, על מנת לחוות הנאה, הרפיה, הקלה. בשימוש לרעה האדם אינו מעוניין בהפסקת נטילת התרופות, וכמו כן גם במידה ויפסיק – לא תהיינה לכך השלכות שליליות עליו.

• תלות בתרופות:  נטילת חלק מהתרופות באופן מתמשך עלולה ליצור תלות גופנית ותלות פסיכולוגית.

מבחינה גופנית – באם האדם פיתח תלות בתרופה, הפסקת נטילתה תגרום לו לחוש תופעות של תסמונת גמילה מתרופות, כגון אי שקט, עצבנות, נדודי שינה ובמקרים מסוימים פרכוסים ומוות.

מבחינה נפשית – האדם ירגיש שהוא חייב ליטול את התרופה על מנת להצליח לתפקד ביום יום שלו. ובמקרים מסוימים גם אם הוא מבין את ההשלכות הקשות והסיכונים, ורוצה להיגמל מהתרופות, החשש מפני התופעות של הגמילה ימנע ממנו לעשות זאת.

• סבילות: לעיתים לאחר שימוש מתמשך בתרופות עלולה להיווצר תופעה הנקראת סבילות. הביטוי הוא בכך שיעילות התרופה הולכת ופוחתת ובעקבות כך נוצר צורך אצל האדם להגביר את המינון ו/או התדירות של נטילתה על מנת להמשיך לקבל את אותן ההשפעות של החומר הפעיל בהן על גופו ונפשו. בעקבות כך ייגרמו גם תסמיני גמילה מתרופות לא קלים עם הפסקת השימוש בתרופה.

ההשלכות והסיכונים בשימוש בתרופות

הגמילה מתרופות והטיפול בהתמכרות:

לעיתים הרופאים אינם יודעים שהאדם משתמש לרעה בתרופות או פיתח תלות והתמכרות. ובנוסף יש המפתחים שיטות שונות על מנת להשיג את התרופות, דרך זיוף מרשמים ובדרכים שאינן חוקיות שלא דרך הצגת מרשם. על אף שרוב התרופות בהם אדם יכול לעשות שימוש לרעה, או לפתח תלות או התמכרות – נדרשות במרשם רפואי, קיימות גם תרופות אותן ניתן לרכוש בבית מרקחת באופן חוקי וללא מרשם – העלולות לגרום למצבים אלה.

ההשלכות והסיכונים בשימוש בתרופות שלא לפי ההתוויות הרפואיות הן קשות ומסוכנות. לדוגמה תרופות מסוימות בשילוב עם אלכוהול עלולות לסכן חיים.

הגמילה מתרופות והטיפול בהתמכרות:

התמכרות לתרופות הינה התמכרות קשה והיא כוללת מאפיינים גופניים, רגשיים, התנהגותיים וסביבתיים. לפיכך הגמילה והטיפול בהתמכרות לתרופות תתייחס לכל המאפיינים האלה. חשוב לפנות לעזרה מקצועית! גמילה גופנית מתרופות חייבת להתקיים בפיקוח רפואי להימנע מסיכונים.

באם התפתחה תלות והתמכרות לתרופות יהיה צורך בגמילה גופנית מהחומרים הממכרים, לעיתים בשילוב טיפול תרופתי כגון טיפול נגד דיכאון וכמובן טיפול רגשי ופסיכולוגי. לעיתים יומלץ לשלב את בני המשפחה בתהליך הטיפול. במידת הצורך תתקיים עבודה על שיקום מערכות חיים שנפגעו כתוצאה מההתמכרות – כגון שיקום תעסוקתי.

על המטופל להבין את הסכנות הכרוכות בשימוש ללא פיקוח בתרופות ואת החשיבות להמשיך להימצא במעקב רפואי. כך יוכל לשמור על בריאותו הפיזית והנפשית, ולהמשיך לקיים חיים מלאים ומספקים ללא תלות והתמכרות.

istockphoto-1371960705-612x612.jpg
6Z8A7510.jpg
לאלו תרופות אפשר להתמכר?

לאלו תרופות אפשר להתמכר?

נהוג לסווג את התרופות שעלולות לגרום להתמכרות, כלומר תרופות שאדם עלול להגביר את השימוש בהן למרות שאין לו כבר צורך רפואי בכך, לשלוש קבוצות עיקריות:

תרופות נוגדות כאב:  אלה תרופות הניתנות לשם שיכוך כאבים, הניתנות על מנת להקל על כאבים קשים לעיתים אחרי פציעות או ניתוחים. תרופות משככות כאבים הינן תרופות אופיאטיות (או אופיאדים סינטטיים) המכונות גם תרופות נרקוטיות,, והן נגזרות של אופיום (יכולות להכיל את החומר הפעיל כגון מורפין או קודאין). תרופות כגון: מורפין, אוקסיקוד, מתדון, טרמדקס, פרקוסט, אוקסיקונטין.

 

ללא פיקוח רפואי נכון, שימוש לא מבוקר בתרופות מרשם מפחית את יכולת הסבילות של הגוף כלפי הכאב הראשוני, כלומר קיים צורך להגדיל את כמות החומר או להגביר את תדירות השימוש על מנת לקבל את האפקט הראשוני של התרופה – כלומר שיכוך הכאב, כך שלאורך זמן נוצרת תלות בנטילת התרופה. 

תרופות הרגעה ושינה:  הניתנות לאדם לשם רגיעה והפחתת אי השקט או המתח, חרדה, בעיות שינה, לטיפול באפילפסיה, לעיתים גם ניתנות לאחר אירועים משבריים או בכל מצב אחר המצריך  בתרופות המתבססות על הרפיית שרירים. התמכרות לכדורי שינה נפוצה לא מעט בקרב מבוגרים המתמודדים עם קשיי שינה או בקרב צעירים הצורכים כדורי שינה על מנת להתמודד עם קשיים נפשיים כגון דיכאון. בקבוצה זו נכללים בין היתר כדורי שינה ותרופות נגד חרדה. בתרופות אלה לעיתים נכללים החומרים הפעילים מסוג בנזודיאזפינים או ברביטורטים. תרופות המשתייכות לסוג זה: קסנקס, קלונקס, לוריוון, וואבן, אסיבל, ואליום, פנוברביטל, ותרפות שינה: נומבון, בונדורמין,, נוקטורנו.

 

בדומה למשככי כאבים, השפעתן של תרופות הרגעה טובה לטווח הקצר, אך בטווח הארוך היא מחמירה עוד יותר את המצב הנפשי ונוספות לה סכנות ההתמכרות. כדורי הרגעה, בעיקר ממשפחת בנזודיאפינים, מכילים חומרים המעלים את הסיכון להתפתחותה של התמכרות. כאשר אלו נלקחים ללא פיקוח רפואי מתאים, השפעתם המרגיעה על מערכת העצבים עלולה לגבות מחיר כבד של התרגלות לחומר ובעקבותיו צורך בעליה בשימוש ותופעות של גמילה כשפגה השפעת התרופה.

תרופות ממריצות:  הכוונה לתרופות שנועדו להגברת ערנות או לדיכוי תיאבון, בניהן גם תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. בחלק מתרופות אלו מצוי החומר בנזדרין שהוא חומר מעורר הגורם להמרצת תפקוד הלב והנשימה ומהווה סכנת חיים בשימוש לא מבוקר. כיום ישנו שוק שחור של תרופות כמו ריטלין, קונצרטה, ויואנס, לטנט ואחרים הנמכרים כסמי רחוב. תרופות הניתנות להגביר ערנות, הן עשויות לגרום לאדם לתחושת אופוריה. וכן ניתנות למטופלים עם הפרעת קשב וריכוז.

 

תרופות נגד דיכאון ו/או חרדה: הניתנות למגוון הפרעות בספקטרום הדיכאוני-חרדתי.

תרופות כגון: פרוזאק (פלוטין, פריזמה), סרוקסט (פאקסט), רסיטל, ציפרלקס (אסטו).

כיצד ניתן לזהות התמכרות לתרופות?

כיצד ניתן לזהות התמכרות לתרופות?

אחת התופעות הנפוצות בקרב מתמכרים לתרופות היא הגברת השפעת התרופה על ידי צריכה אלכוהול או על ידי שילוב עם תרופות מרגיעות אחרות או משככי כאבים אחרים.

זהו למעשה ביטוי אחר לצורך בעלייה בשימוש או בכמות, המהווה את אחד מסימני האזהרה המשמעותיים ביותר בזיהוי התמכרות.

ביטוי אחר להתמכרות ותלות שנוצרה אצל המתמכר לתרופה הוא הצורך בהשגת התרופה בכל מחיר, מצפון, מוסר, הגיון וכדומה, אינם רלוונטיים ומכורים עלולים למצוא את עצמן קונים תרופות באופן לא חוקי, מזייפים מרשמים, מרמים רופאים, הולכים לכמה רופאים פרטיים שונים ועוד.

סימן אזהרה נוסף ומשמעותי לא פחות הוא כאשר האדם נוטל את התרופה, לא על מנת להתמודד עם כאב בעוצמה גבוהה, אלא על מנת "להשתמש" בתחושת הקהיית החושים שמעניקה התרופה, כדי להתגבר על תחושות של חרדה, מתח או דיכאון. ואכן פעמים רבות ניתן למצוא דרכים חלופיות (טבעיות או גם רפואיות אחרות) על מנת להתמודד עם קשיי שינה, כאבים שונים, בעיות בעיכול, בעיות עור, התקררות המצריכה תרסיס אף ועוד. אך כאשר הצורך בתרופה נובע ממקור נפשי, טיפולים חלופיים אלו לרוב אינם רלוונטיים.

טיפול בהתמכרות יכול לכלול גמילה מוחלטת מהתרופה הממכרת לא פעם גם תוך שימוש באמצעים אלטרנטיביים, אך העיקר בטיפול הוא טיפול בקושי הרגשי ובנייה של ערך חיים בריא יותר.

pexels-mart-production-7230395.jpg

תהליכי הטיפול בטאותרפיה

למכון הישראלי לטיפול בטראומה , התמכרויות, חוסר איזון נפשי, דיכאון, חרדה וחוסר תפקוד יש לנו מספר רב של דרכים לעזור לכם לחזור אל מסלול חייכם היצרני והיעיל.

אינדקס מטפלים טאותרפיה

לכל מי שזקוק לאנונימיות ואינו יכול להיחשף וזקוק למרחב אינטימי יש לנו מאגר מטפלים בכל רחבי הארץ. רבים מהצרכנים והמכורים הם אנשים מהמעמד הגבוה ומפחדים להיחשף. הפחד מוביל אותם לפסיכיאטרים שאין להם מושג איך לטפל בהתמכרויות חוץ מלתת עוד כדורים וסמים חוקיים, שזו קטסטרופה בפני עצמה.

קורס 12 הצעדים

גמילה אינה מחייבת ייסורים קשים, לכן ישנם רבים שמעדיפים להיות סטודנטים של ההחלמה ולא מטופלים, קורס 12 הצעדים מספק מסגרת התחלתית, יחד עם טיפול אישי יכול להתאים ל"מכורים" החדשים כאלה שהם מתפקדים, כאלה שמחפשים משענת לחיים ולייצר תהליך החלמה במקביל.

מרכז יום לטיפול בהתמכרויות

מרכז יום מתעוררים זו מסגרת יומית עד 5 ימים בשבוע, מסגרת אשר מתאימה למי שרוצה להיגמל במסגרת פתוחה ולעבור תהליך משנה חיים. שיטת טאותרפיה היא המובילה בישראל עם יכולת לייצר מוטיבציה לחיים, שינוי תפיסות וגישות הרסניות לחיים מלאים ומשמעותיים.

bottom of page