top of page

שיטת 12 הצעדים למניעת שחיקה בעבודה

להרגיש. לכאוב. לִלמוֹד. לצמוח.

שיטת 12 הצעדים למניעת שחיקה בעבודה

מאת : ד"ר מזרחי אברהם המכון הישראלי לטאותרפיה 

התמחות בטיפול בכל סוגי ההתמכרויות

הבשורה : "ארגון הבריאות העולמי הכיר בשחיקה בעבודה כמחלה"

האם החיים שלי מנוהלים? אני מרגיש/ה לחץ בעבודה? אני מתקשה להתרכז? אני מרגיש/ה שאני לא עומד/ת בציפיות ובדרישות? יש לך עייפות וכאבים כרוניים פיזיים?, אתם לא נרדמים בלילה? אתם עצבניים ומדוכאים וסובלים מחרדה?, אתם מרגישים כלואים ולא מרוצים מהבחירות המקצועית שלכם?

מהי שחיקה:

שחיקה נובעת מהתשה של יכולת התמודדות הפרט עם דרישות העומדות בפניו, כתוצאה מעמידה במצבי לחץ רבים או מתמשכים לאורך זמן.  מצב הלחץ עצמו מוגדר כמצב בו קיים פער בין הדרישות במציאות, לבין היכולת של היחיד לבצע אותן.

בודהה הגדיר את הסבל: "פער בין מה שהפרט מקווה לו למה שקיים במציאות"

 

הגעתם למאמר הנכון ביותר עבורכם:

התסמינים של תופעת ה"תשישות" המכונה באנגלית "Burnout" תופעת השריפה ולחץ בלתי פוסק בעבודה "לחץ כרוני".

ביפן כיום מתים מידי שנה אלפי בני אדם מתופעת הלחץ הכרוני והשחיקה בעבודה, הם מכנים את התופעה "קרושי", תרגום המילה הוא "מוות מיותר" מוות שאין לו תכלית. ביפן שעות העבודה עוברים את ה-11 שעות ליום, כל יום שבעה ימים בשבוע ויש לזה מחיר גבוה, או שתחטוף התקף לב, או שתמות מוקדם מהצפוי.

גם בארה"ב בדור ה-Y מתים המוני בני אדם שאינם שורדים את הלחץ הבלתי פוסק בעיקר בהיי-טק ובתחומים אחרים. לראשונה בארה"ב מסקר שנערך בארה"ב תוחלת החיים אצל האדם הלבן בירידה, החיים מלחיצים יותר, תופעת ה"דחק" קבועה והחיים הופכים לקצרים יותר ו"מוות המיותר מכה גלים בארה"ב בעוצמה בעידן הנוכחי".

כל מדינה שמקדשות עבודה קשה, הצלחה, התפתחות מהירה, שמאיצות באזרחים שלה התפתחות שאינה מבוקרת התוצאה תהיה הרסנית וקטלנית.

המסרים אינם מתורגמים נכון אצל האדם הקונבנציונלי, הוא בסך הכל רצה את הדברים הבסיסים עבורו ועבור ילדיו ומשפחתו, אבל התרבות הארגונית של היום אינה מתחשבת בהישגי יום האתמול ומי שאינו עומד בקצב מוחלף במהירות.

סין, דרום קוריאה, והודו התופעה של מוות וחולי מעבודה הפכה לפצצה מתקתקת, התופעה גולשת למערב ולישראל במהירות שיא.

עד היום הרפואה המערבית לא הכירה בתופעת השחיקה כ"מחלה", לא הרפואה התעסוקתית ולא הרפואה הפסיכיאטרית והביטוח הלאומי אינו הכיר בזה עד היום.

 

אתה בלחץ ? זו בעיה שלך, קח כדורים ותתפקד.

אתה בדיכאון ? זו בעיה שלך, טפל בעצמך וקח כדורים.

אתה בחרדה ? זו בעיה שלך, קח כדור הרגעה.

אתה סובל מפיברומיאלגיה ? זו בעיה שלך, לך לשיקום פיזי ונפשי.

אתה חולה ? זו בעיה שלך, מישהו עלול לקחת את מקומך.

את/ה צריכים לקום בבוקר, כל בוקר ולספק את המערכת שמעסיקה אותך, לספק כישרון, ידע, הצלחה, מכירות והרבה מכירות ואותנו לא מעניין מה קורה איתך, עם ילדיך, עם הזוגיות שלך או ההורים שלך או חיי הפנאי שלך.

 

כנראה שכולם סובלים מנושא השחיקה בעידן הקפיטליסטי הנוכחי, דורשים מאיתנו הרבה מעבר ליכולות שלנו, מכרו לנו אידאליים בלתי ניתנים להשגה, בדור ה-Y כל הצלחה תוקפה רגע אחד בלבד, מייד גם אני אדרוש מעצמי להגיע לסיפוק ולהצלחה נוספת.

קיימת תחושת נרדפות ולא משנה כמה הצלחות יש לנו, כמה כסף יש לנו, כמה נכסים יש לנו, כמה הישגים יש לנו בעבודה, אנו נרגיש שאנו צריכים היום לספק שוב את הסחורה.

אם לא פרסמת או מכרת את עצמך היום "אתה לא קיים", מישהו יקבל את הבמה הזו היום וזה לא תהיה אתה. הגורל זו חרדה תמידית בלתי פוסקת.

 

אנשים העובדים בקצב מואץ ביותר, כשמוטל עליהם להתמודד עם אינספור מטלות, וכשאינם יכולים להשפיע על סוג העבודה שהם עושים ועל החלטות בעבודה, נוטים לסבול מלחץ בעבודה. ככל שמצב הלחץ מתמשך לאורך זמן, ללא יכולת להפיג אותו - מתפתח מצב של שחיקה.

בשביל להפסיק

 לסבול צריך

לסבול את

כאב ההחלמה

12 הצעדים - 12 סימפטומים של שחיקה בעבודה

אמביציה מוגזמת

1. אמביציה מוגזמת

2. לדחוף את עצמך לעבוד קשה יותר ויותר.

3. הזנחה של טיפול וצרכים אישיים.

4. עקירה מהשורש של קונפליקטים ביחס למצב.

5. שינויים בערכים שלך כדי לאמת את הערך העצמי וקבלת הכרה.

6. הכחשת של בעיות בעבודה ובושה.

7. נסיגה והימנעות חברתית.

8. שינויים ברורים בהתנהגות.

9. בלבול של זהות עצמית.

10. ריקנות פנימית ללא קשר להישגים.

11. דִכָּאוֹן

12. קריסה נפשית או פיזית.

12 הצעדים - 12 סימפטומים של שחיקה בעבודה

האם ידעת ש-8 מתוך 10 אמריקאים מועסקים נמצאים בלחץ, ולפי סקר מתח בעבודה שנערך ב-2013, מספר זה עלה ב-10% בלבד בשנה אחת. כמה מהסיבות העיקריות שעובדים לחוצים כוללות דרישות מוגברות, משימות אינסופיות ואי קבלת מספיק עזרה בעבודה. מחקרים מראים שקצת לחץ הוא לא תמיד דבר רע, אבל יותר מדי עלול להוביל לשחיקה. הפסיכולוגים הרברט פרוידנברגר וגייל נורת' חילקו את תהליך השחיקה ל-12 שלבים.

1. אמביציה מוגזמת

תחילת התהליך היא מתרחשת לרוב אצל עובדים אשר מפתחים אובססיה להוכיח את עצמם. שלב זה נוטה להשפיע על עובדים שמוכנים לקבל אחריות בכל עת. יש להם רצון להוכיח את עצמם בעבודה ולא רק לעמיתיהם לעבודה אלא גם לעצמם ומתקשים לומר "לא" לעבודה נוספת ומטלות נוספות.

2. לדחוף את עצמך לעבוד קשה יותר

 

בשלב זה, התחושות מהשלב הראשון הופכות להיות מוגזמות. על מנת לעמוד בציפיות הגבוהות האישיות שלהם, העובדים לוקחים על עצמם יותר עבודה מפני שהם חושבים שהם יכולים להתמודד עם כל מצב. בשל כך, העובד מרגיש מחויב לעשות הכול בעצמו ולסיים אותו לפני המועד האחרון. בשלב זה לעובד קשה יותר לתעדף משימות.

משימה אחת יותר מידי אלף משימות לא מספיק

3. הזנחה של הצרכים האישיים

 

בגלל כמות העבודה שהעובד לקח על עצמו, לוח הזמנים של העובדים לא משאיר זמן לשום דבר אחר מלבד עבודה. העובד, אם כן, מזניח פעילויות יומיומיות חשובות כמו שינה, אכילה ובילוי עם יקיריהם. העובד רואה את המצב כנורמלי וחלקם תיארו אותו כנוח. במהלך שלב זה אורח החיים של העובד הופך לא בריא והתוצאות הקטנות הראשונות מתחילות להופיע.

4. עקירה של קונפליקטים ביחס למצב

 

יותר קונפליקטים מתפתחים ככל שמתרחשים יותר אירועים כמו פגישות שנשכחו או איחור לבית ואירועים. העובד ימצא תירוצים לטעויות אלו ולעתים קרובות לא יעמוד בהן. יתרה מכך, תגלו שבשלב זה מתחילים להופיע התסמינים הגופניים הראשונים והעובד הופך מותש ושחוק.

5. שינויים בערכים שלך כדי לאמת את הערך העצמי וקבלת הכרה.

 

בשלב זה, הדרך שבה העובד תופס את סביבתו מתחילה להשתנות. ערכים, חברים, משפחה ותחביבים מבוטלים ואינם רלוונטיים ככל שהם מתמקדים יותר בעבודה. הם מצדיקים את השינויים בסדר העדיפויות שלהם מבלי להיות מודעים להשפעות השליליות שהם גורמים.

6. הכחשה של בעיות ובושה

בשלב זה צצות בעיות נוספות אך נדחות. העובדים שנפגעו ממאמץ יתר מתחילים להיות מוטרדים ומרירים יותר. העובדים מתחילים לראות שהבעיות נובעות מלחץ, זמן ועבודה, ולא בגלל שינויים בחיים.

7. נסיגה והימנעות חברתית

בשלב זה העובד מצמצם את המגע החברתי למינימום ומתבודד. בני זוגם, משפחתם וחבריהם נתפסים כנטל ולא כמערכת תמיכה. בשלב זה העובד נהיה לחוץ יותר וכדי להרגיש טוב הוא פונה לאמצעי סיפוק אחרים; זה יכול לפעמים להיות אלכוהול או אפילו סמים.

8. שינויים ברורים בהתנהגות

שלב זה הוא כאשר חברים ובני משפחה מודאגים מהעובד המושפע ממאמץ היתר. בשלב זה, שום דבר לא משנה לעובד, והשינויים באורח החיים שלו ברורים יותר.

9. בלבול זהות

אנשים בשלב זה חשים אובדן קשר עם עצמם. הם לא רואים את עצמם או אחרים כבעלי ערך, והם אפילו לא תופסים את הצרכים שלהם. נקודת המבט שלהם על הזמן מצטמצמת להווה, הם מתחילים לראות את חייהם חסרי משמעות, והם עשויים אפילו להתחיל להזניח את הבריאות שלהם.

10. ריקנות פנימית

במהלך שלב זה, האדם המושפע מעבודת היתר, מרגיש חסר תועלת לחלוטין, חרד ועייף. כדי להתגבר על הרגשות הללו, האדם מחפש פעילויות אחרות, שלעתים מוגזמות. פעילויות אלו עשויות להיות פעילות מינית מוגברת, אכילת יתר או שימוש באלכוהול וסמים.

11. דיכאון

זוהי עלייה מהשלב הקודם, והפרט נהיה מדוכא. הוא או היא הופכים אדישים, חסרי תקווה ומותשים.

12. קריסה פיזית או נפשית

כמעט לכל האנשים שחווים שחיקה יש מחשבות אובדניות בשלב זה. קריסה פיזית, נפשית ורגשית מתרחשת והמצב הופך למצב חירום.

אם אתה מרגיש שחיקה בעבודה, בדוק את 6 הדרכים האלה כדי למנוע שחיקה   לחץ כאן.

DSC01759_edited_edited.jpg
שיטת 12 הצעדים לשחיקה בעבודה

הפתרון לשחיקה
בעבודה 12 הצעדים

מכללת טאותרפיה המובילה בישראל  בתחומי הטראומה וכל סוגי ההתמכרויות, בפרויקט ייחודי לנפגעות מין, בפרויקט ראשון מסוגו בעולם להלומי קרב המכללה שמכשירה מטפלים ייחודיים מנחים ומרצים מציגה את הפרויקט הייחודי למניעת שחיקה בעבודה

רקע היסטורי על תכנית 12 הצעדים

תכנית 12 הצעדים התפתחה מארגון אלכוהוליסטים אנונימיים שהוקמה ונוסדה בתאריך 10/06/1935. ביל ווילסון ובוב סמית היו מייסדי גישה זו ולשניהם הייתה בשלב מסוים בעיה עם התעסוקה האישית והאלכוהול היה שם לנחם אותם עד לקריסה האישית.

ביל ווילסון היה ברוקר בבורסה שנטה לנרקיסיזם קיצוני, רדף את ההצלחה האישית, רצה עוד וכפול מכל דבר שיש והתוצאה הייתה קריסה פיזית נפשית רגשית ורוחנית עם מצב קיצוני של אלכוהוליזם, ביל סיים את הקריירה התעסוקתית שלו בפשיטת רגל באובדן היכולת להביא ילדים לעולם ובכאב גדול.

בוב סמית היה כירורג מצליח, אחד המצליחים בארה"ב  הוא ניסה בכל כוחו לעמוד בקצב אך זה לא צלח לו. בוב ברח לאלכוהול, שתה לשוכרה עד שהגיע למצב בו לא יכול היה לבצע ניתוחים. הוא ניסה אינספור טיפולי גמילה שכשלו עד שפגש את ביל ווילסון ויחד הם הקימו את הארגון "אלכוהוליסטים אנונימיים" והתמסרו לגישה זו והצילו עשרות ומיליוני בני-אדם מגורל אכזרי של ההתמכרות שלהם.

תפיסת שיטת 12 הצעדים שהבעיה היא פיזית, נפשית, רגשית, רוחנית, משפחתית, חברתית ותרבותית. "יש לנו בעיית חיים אין לנו בעיית אלכוהול", זהו משפט שאני שומע כל יום בעבודתי כמטפל, כחבר בקבוצות התמיכה, כמכור נקי כבר מ- 02/09/1992 .

ההתמכרות היא התוצאה של "חיים בלתי מנוהלים", של חוסר יכולת להתמודד עם המציאות כפי שהיא, של חוסר יכולת לחוות את הדחק הבלתי פוסק, את התחרותיות הבלתי פוסקת.

הפכנו לצרכנים הגדולים בעולם של כדורי נוגדי חרדה, אנו הצרכנים הגדולים בעולם של קלונקס להרגעת חרדה, אנו הצרכנים הגדולים בעולם של ריטלין והיד עדיין נטויה לעוד ועוד תרופות מרשם שאנו צורכים לעמוד בדרישות החברתיות עם תפיסה תרבותית ש"אני הבעיה" אם אני לא עומד בקצב, ולכן אני צריך לצרוך כדורים להמשיך ולתפקד.

תופעת שחיקת היתר מונעת על-ידי כל הגורמים הנ"ל שמופיעים בגישת 12 הצעדים, אנו עוברים שטיפת מוח קפיטליסטית שאנו נקרוס שאם נעצור, שאנו נאבד את מה שיש לנו ולא נקבל את רמת החיים שאנו רגילים אליה.

ביל ובוב הבינו לעומק שבעיית החיים היא נדבך חשוב ולא רק נושא ההתמכרות שלעיתים קרובות ההתמכרות היא הפתרון והבריחה מתחושת אובדנות, ריקנות, בדידות, ניכור, בדילות קיומית, חרדה, עומס יתר ועוד.

הפתרון מצוי בשיטת 12 הצעדים

מאת ד"ר מזרחי אברהם

הצעד הראשון: "הודינו שאנו חסרי אונים מול מאמץ היתר, ושחיינו הפכו בלתי ניתנים לניהול".

החלק השני של הצעד הראשון מתעסק בנושא ה"חיים המנוהלים", איך אנו חיים מה הבחירות שלנו, מהם גורמי הלחץ שיש עלינו, איך סדר העדיפויות שלנו, איך וכמה אנו עובדים, עם אנו עובדים, באיזה מקצוע אנו עובדים, איך אנו מתייחסים לגוף שלנו, לנפש שלנו, לרגש שלנו ולרוח שלנו.

הצלחת גישת 12 הצעדים תמונה בדרך המופלאה של שינוי סדר הערכים ובלב ליבת של גישה זו "תפילת השלווה" אשר עוזרת לאנשים לחיות חיים יצרניים, יצירתיים אבל שפויים, מאוזנים, ללא מתח ולחץ וללא דרישות לא הגיוניות מעצמנו ומאחרים.

12 הצעדים הם מתכונת מיוחדת במינה להפחתת השחיקה, להפחתת הסטרס, להפחתת הדחק והפסקת הפגיעה העצמית בתחומים הבאים:

בממד גופני - אנו רואים שאנשים מדווחים על עייפות כרונית שאינה חולפת, חולשה כללית, על כאבים פיזיים, כבדות וחוסר מרץ. לעתים קרובות השחוקים מדווחים על מחלות מרובות, הם מועדים לתאונות, וסובלים מבעיות שינה .

המאפיינים של הבעיה
ואבחון הפתרון

אבחון הבעיה בשיטת 12 הצעדים-הוא הפתרון ואינו אבחון פסיכולוגי או רפואי כלשהו

בממד רגשי נפשי -  סימני השחיקה מתבטאים בין היתר, בתחושת דיכאון, חוסר אונים, חוסר תקווה ותחושת מלכוד, המלכוד הוא מלכוד  קפיטליסטי ובו "אסור להאט ואסור לעצור, עצירה שווה קריסה". תחושת "התרוקנות", כאילו לא נותר להם דבר לתת. האדם השחוק חש עצמו לעיתים עצבני ומהיר לרגוז. חברים ובני משפחה נעשים מקור נוסף ללחץ רגשי. במקרים קיצוניים, האדם השחוק עלול להגיע למשבר נפשי ולמחשבות אובדניות. מחלות פסיכוסומטיות כגון פיברומיאלגיה, כרון, פסוריאזיס ומחלות רבות הם תוצאה ישירה של מצבי דחק ועייפות כרונית.

צבירת כעס וטינה מתמשכת, פגיעה במיניות, העדפת סקס עם מסכים ולא עם בני בנות זוג, התגברות של פחדים וחרדות, ירידה בערך העצמי, בביטחון העצמי, ואימוץ דימוי עצמי של ע.כ.ב.ר.

 

ממד שיכלי (קוגניטיבי) - התפתחות מואצת של קשיי ריכוז וקשב, איטיות תגובה או מחשבה, טעיות והטיות בהערכה ובשיפוט, מחשבות שליליות על העולם והעצמי. עיוות התפיסה העצמית עיוות שמיעה וראיה סלקטיביים ועוד.

הממד הרוחני – תחושת ניכור ובדילות קיומית, תחושת קורבנות, תחושה שאין מוצא ומערכת ערכים שאינה מתגמלת השתלטה על התודעה. ריכוז עצמי גבוה, ריקנות וחוסר סיפוק מהעבודה. קשרים המבוססים על תפיסה שווקנית, תועלתנית ואלו קשרים שאינם מספקים ואינם מעניקים הזדהות וביטחון, אינם מספקים אהבה.

 

ממד משפחתי – המשפחה הופכת לנטל נוסף, בעיה נוספת שצריך לגייס כוחות לתפקד מקום שצריכים לתת בו עבודה, תשומת לב, לנהל את הבית, להכיל את בני הזוג, להכיל את הילדים או ההורים המזדקנים.

כל מי שקיים במשפחה עלול אצל האדם השחוק להפוך לנטל, למעמסה, לרצון להתרחק מכל מה שדורש ממני תשומת לב, משפחה חברים ידידם אירועים והירידה במקורות התמיכה והכוח יכולים להביא לתוצאות הרסניות אצל ה"שחוק".

חברתית – אנו מתקשרים טוב עם מי שיש לנו אינטרס כלכלי עסקי איתו, מי שיקדם את מעמדנו בחברה, מי שייתן לנו הזדמנות, מי שייתן לנו חוזה נוסף, מי שיש לו קשרים, מי שיכול לתת לנו עוד כתבה, עוד ידע, עוד פרסום עוד לקוחות.

העמיתים שלנו לעבודה הם האויבים שלנו במקום מערכת ההזנה שלנו בעקבות בעיה חברתית של "תחרותיות יתר" כולם רוצים להצליח וכולם רוצים להיות במקום הראשון.

 

"אתם לא לבד"

 

לגישת 12 הצעדים מערך אדיר של רעיונות ועקרונות לחיות חיים מועילים שפויים, חיים שלווים, חיים עם סיפוק, חיים על חוויית הצלחה בלי קשר לכמות הכסף ולכמות המכירות שעשיתם היום, יש לנו ארגז כלים להתמודד עם משימות היום שיש לכם.

זה אף פעם לא מספר המשימות שיש לנו, אלא איך אנו חיים, איך אנו ניגשים למשימת החיים ומשתחררים מהתחושה שזה אף פעם לא מספיק לנו.

יש לנו פתרון פיזי, פתרון נפשי ורגשי ופתרון רוחני וחיי חברה אלטרנטיביים עבורך.

 

אנו יכולים לשנות את התרבות הארגונית שלכם שתהפוך להיות יעילה יותר, לשנות את הסביבה הארגונית ואת האווירה במקום העבודה שלכם.

אם זו חברת היי-טק, בית חולים, מוסד פסיכיאטרי, משרד עורכי דין, משרד ממשלתי, בתי-ספר,  משרדי ממשלה ועוד.

 

תהליכי הטיפול בטאותרפיה

למכון הישראלי לטיפול בטראומה , התמכרויות, חוסר איזון נפשי, דיכאון, חרדה וחוסר תפקוד יש לנו מספר רב של דרכים לעזור לכם לחזור אל מסלול חייכם היצרני והיעיל.

אינדקס מטפלים טאותרפיה

לכל מי שזקוק לאנונימיות ואינו יכול להיחשף וזקוק למרחב אינטימי יש לנו מאגר מטפלים בכל רחבי הארץ. רבים מהצרכנים והמכורים הם אנשים מהמעמד הגבוה ומפחדים להיחשף. הפחד מוביל אותם לפסיכיאטרים שאין להם מושג איך לטפל בהתמכרויות חוץ מלתת עוד כדורים וסמים חוקיים, שזו קטסטרופה בפני עצמה.

קורס 12 הצעדים

גמילה אינה מחייבת ייסורים קשים, לכן ישנם רבים שמעדיפים להיות סטודנטים של ההחלמה ולא מטופלים, קורס 12 הצעדים מספק מסגרת התחלתית, יחד עם טיפול אישי יכול להתאים ל"מכורים" החדשים כאלה שהם מתפקדים, כאלה שמחפשים משענת לחיים ולייצר תהליך החלמה במקביל.

מרכז יום לטיפול בהתמכרויות

מרכז יום מתעוררים זו מסגרת יומית עד 5 ימים בשבוע, מסגרת אשר מתאימה למי שרוצה להיגמל במסגרת פתוחה ולעבור תהליך משנה חיים. שיטת טאותרפיה היא המובילה בישראל עם יכולת לייצר מוטיבציה לחיים, שינוי תפיסות וגישות הרסניות לחיים מלאים ומשמעותיים.

bottom of page