טאותרפיה - המכון הישראלי לטיפול בטראומה והתמכרויות
סרקוול (Seroquel) הוא תרופה מקבוצת האנטיפסיכוטים, ששמה הגנרי הוא קווטיאפין. התרופה משמשת לטיפול בסכיזופרניה, הפרעת דו-קוטביות והפרעות דיכאון חמורות. סרקוול יכול לגרום למגוון תופעות לוואי כמו בעיות בשליטה על תנועות השרירים, עייפות, בעיות ראייה, ועלייה במשקל. יש לקחת את התרופה על פי הוראות הרופא ולא לשתות אלכוהול בזמן הטיפול, מכיוון שיכולות להיווצר תופעות לוואי מסוכנות.
סרקוול (קווטיאפין) ניתן בדרך כלל לשימוש במבוגרים ונערים מעל גיל 13 לטיפול בהפרעות נפשיות כמו סכיזופרניה והפרעת דו-קוטביות. בשימושים אחרים, כמו לטיפול בהפרעות שינה, יש להתייעץ עם רופא לגבי הגיל המתאים והמינון הנכון.
אבל, יש דיווחים על שימוש יתר בסרקוול (קווטיאפין), בעיקר בקרב אנשים שאינם סובלים מהפרעות נפשיות קשות אלא משתמשים בתרופה כדי להתמודד עם בעיות שינה או חרדה. זה יכול להוביל לתלות ולתופעות לוואי חמורות ולכן מומלץ להתייעץ עם מומחים להתמכרויות שמתמודדים מול הסימום של האנושות על-ידי חברות תרופות המרשם.
גמילה מסרקוול | כדור אנטי פסיכוטי שמקבלים ילדים חסרי ישע ובוגרים | ד"ר מזרחי אברהם מייסד מכללת טאותרפיה
קורס 12 הצעדים במכללה המובילה בישראל
לימודי פסיכותרפיה הוליסטית ממוקדת טראומה והתמכרויות
מרכז יום לטיפול בטראומה והתמכרויות, חוסר תפקוד וחוסר איזון נפשי
התמכרות לסרקוול
סרקוול הוא תרופה אנטיפסיכוטית המשמשת בעיקר לטיפול בהפרעות פסיכיאטריות קשות כמו סכיזופרניה והפרעת דו-קוטבית. היא יעילה אך גם מסוכנת אם לא משתמשים בה כראוי עקב השפעתה על איזון הכימיקלים במוח. שימוש לא נכון יכול לגרום לתופעות לוואי חמורות כולל שינויים מטבוליים המובילים לסוכרת, עלייה במשקל, בעיות לב ותסמונת נוירולפטית ממאירה, מסוכנת לחיים. קיימת גם סכנת תלות ותסמיני נסיגה. חשוב ששימוש בתרופה יהיה תחת השגחה רפואית קפדנית.
יש לציין שזה לא קיים, קל לתת למטופלים את התרופה, אנשים מקבלים את התחושה שזה לכל החיים, שאין אפשרות אחרת, שהמחלה לעולם לא תיעלם, ואם הם מעלים שאלות בדבר היעילות או הפסקה הם בדרך כלל ננזפים למרות שהם סובלים מתופעות לוואי קשות, מדרדרים, התרופה והיעילות שלה לאורך זמן אינה אפקטיבית ולמרות הנתונים, רוב הפסיכיאטרים לא מעלים על דעתם לגמול את האדם מהכדורים.
לכן, השגחה רפואית היא חיונית כדי לוודא שהתרופה מותאמת למצב הרפואי הנכון ושהיא מנוהלת במינון הנכון. זהירות זו נחוצה כדי למנוע נזק רפואי ולהבטיח את בטיחות המטופל. במקרים של שימוש לא רפואי, כמו לטיפול בבעיות שינה בלבד, ייתכן ולא תתרחש התאמה נכונה של התרופה לצורכי המטופל, מה שעלול להגביר את הסיכון לתופעות הלוואי הקשות אותן תיארנו.
ביקורת על הפסיכיאטריה
ישנה ביקורת על הגישה הפסיכיאטרית כיום. ביקורות אלה נוגעות בעיקר לתלות בתרופות פסיכיאטריות לטיפול בבעיות נפשיות, חשש מהשפעות הלוואי של תרופות אלו, והעדפת טיפולים תרופתיים על פני גישות טיפול אלטרנטיביות כמו טיפול נפשי ושינויים באורח החיים. ישנם גם טענות על כך שהפסיכיאטריה לעיתים מסווגת באופן שגוי מצבים רגשיים כהפרעות נפשיות מבלי לתת משקל ראוי לגורמים סביבתיים וחברתיים שמשפיעים על בריאות הנפש.
נוסף על כך, הביקורת על הגישה הפסיכיאטרית כוללת טענות כי ישנה מיקוד יתר באבחנות פתולוגיות ובשימוש בתרופות, במקום לטפל בגורמים הבסיסיים של הפרעות נפש. קיימת גם ביקורת על ההשפעה הכלכלית והתעשייתית של חברות התרופות על הפסיכיאטריה, שלעיתים תורמת ליצירת ניגוד עניינים בין הרווחה של החולים לבין הרווחה הכלכלית של גופים אלה. בעקבות זאת, קוראים רבים לפיתוח ולהערכה של טיפולים חלופיים ושיטות טיפול חדשות שלא מתמקדות רק בגישה תרופתית.
תופעות הגמילה מתרופות פסיכיאטריות
תופעות הגמילה מתרופות פסיכיאטריות כמו סרקוול יכולות לכלול מגוון סימפטומים כמו חרדה, דיכאון, כאבי ראש, בחילות והקאות, חוסר שינה, תחושת עייפות ותשישות, וכן תסמינים גופניים כמו רעדים וזיעה. חשוב מאוד לא להפסיק לקחת תרופה כזו באופן פתאומי אלא לעשות זאת בהדרגה תחת השגחת רופא, כדי למזער את הסיכון לתופעות גמילה חמורות.
"הפסיכולוגים ממציאים מילים כדי לייצג דברים שאינם קיימים." קרל יונג
כמה זמן אורכת גמילה מסרקוול
הזמן הדרוש להיגמל מסרקוול (קווטיאפין) יכול להשתנות מאדם לאדם, ותלוי במספר גורמים כמו משך הזמן שבו נלקחה התרופה, המינון והמאפיינים הפרטיים של האדם. בדרך כלל, תהליך הגמילה עשוי להימשך מכמה שבועות עד כמה חודשים. חשוב לבצע את הגמילה בהדרגה תחת השגחה רפואית כדי למזער את התופעות הלוואי ולהבטיח תהליך בטוח ויעיל.
הגמילה מסרקוול צריכה להתבצע באופן מבוקר ובזהירות. ישנם מקרים בהם המעבר ממינון גבוה לנמוך צריך להיעשות באופן הדרגתי מאוד. ככל שהשימוש בתרופה היה לזמן ארוך יותר ובמינונים גבוהים יותר, כך עשוי להארך התהליך. במהלך הגמילה, ייתכנו תופעות לוואי כמו חוסר שקט, קשיי שינה, וחרדה, ולכן חשוב להיות בקשר רצוף עם הרופא על מנת להתמודד עם אלו בצורה הטובה ביותר.
שיטת 12 הצעדים - טאותרפיה
שיטת 12 הצעדים, המוכרת בעיקר מתוך תוכניות כמו אלכוהוליסטים אנונימיים ונרקוטיקס אנונימיים, יכולה לעזור לחלק מהאנשים בתהליך הגמילה מהתמכרויות שונות, כולל תרופות. היא מבוססת על תמיכה קבוצתית, התמודדות עם בעיות נפשיות ורגשיות ועבודה על צמיחה אישית. עם זאת, שיטה זו אינה תחליף לגישה רפואית מקצועית במקרים של תרופות כמו סרקוול, והיא יותר מתאימה כתוספת לטיפול הרפואי המונחה על ידי מומחים.
פסיכותרפיה - טאותרפיה
פסיכותרפיה ממוקדת טראומה והתמכרויות נחשבת ליעילה בטיפול במגוון רחב של הפרעות נפשיות ובעיות רגשיות. היא יכולה לעזור בהבנת גורמים רגשיים והתנהגותיים שמשפיעים על האדם, ולספק אסטרטגיות להתמודדות טובה יותר עם חיי היומיום. פסיכותרפיה יכולה להיות מועילה גם במקרים של דיכאון, חרדה, בעיות זוגיות ועוד. היא מתבצעת במגוון שיטות טיפוליות בטאותרפיה ויכולה להיות מותאמת אישית לצרכים ולמצב הספציפי של כל מטופל.
מרכז יום מתעוררים מבית טאותרפיה
מרכז יום יכול להיות יעיל מאוד לאנשים עם הפרעות נפשיות או קשיים רגשיים. מרכזים אלו מספקים תמיכה קהילתית ומבנה יומיומי, כולל פעילויות קבוצתיות, פסיכותרפיה, וסדנאות לפיתוח מיומנויות. הם יכולים לעזור למשתמשים לשפר את יכולת התמודדותם, לחזק את הביטחון העצמי ולשפר אינטראקציות חברתיות, מה שמוביל לשיפור באיכות החיים.
הביקורת על שימוש בסרקוול כוללת דיווחים על תלות ותופעות לוואי חמורות כמו עלייה במשקל ושינויים מטבוליים, מה שמעלה צורך בשיקול זהיר ומעקב רפואי קפדני. טיפולים אלטרנטיביים עשויים לכלול פסיכותרפיה, שימוש בתרופות טבעיות כמו תוספי אומגה-3 ותמציות צמחים שונים, שינויים באורח חיים כמו תזונה מאוזנת ופעילות גופנית, וגישות טיפול רוחניות או קהילתיות כמו יוגה ומדיטציה. בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם מקצוען בריאות נפש טרם החלטה על גישה טיפולית.
Comments