מהם הדרכים להתמודדות עם דיכאון ולהשגת חיים מספקים ובעלי משמעות. במקרים של דיכאון קשה, ניסוי של תרופות נוגדות דיכאון עשוי להיות יעיל לתקופה קצרה בלבד, רק במקרים חריגים אם יש צורך, בדיוק כפי שלא היינו נמנעים מנטילת אינסולין לטיפול בסוכרת. יחד עם זאת, ישנם גם גורמים התנהגותיים שיכולים לתרום לדיכאון, כמו היעדר חברים, מערכת יחסים זוגית, קריירה, השכלה והתמכרויות, ויש לטפל גם בהם.
דרכים להתמודדות עם דיכאון: ד"ר מזרחי אברהם מנהל מכללת טאותרפיה
תקציר המאמר:
רוב האנשים המגיעים לטיפול סובלים בעיקר מבעיות בחיים, ולא ממחלות נפש של ממש. לעתים קרובות הם זקוקים לעזרה בפיתוח מיומנויות חברתיות, השגת יעדים מקצועיים, התמודדות עם בעיות בזוגיות ובמשפחה, מציאת משמעות וכן הלאה. גם שמירה על שגרת חיים בריאה, הכוללת שעות שינה ותזונה מסודרות, היא חשובה מאוד לבריאות הנפשית.
יש הבדל בין חוויה של טרגדיה, כמו מות בן משפחה, לבין סבל מיותר הנובע ממערכות יחסים רעילות במשפחה. כשיקירנו שוכב על ערש דווי, המצב הוא טרגי, אך אם במקום להתאחד, בני המשפחה רבים ומאשימים זה את זה, זהו מתכון לגיהינום עלי אדמות. עלינו להשתדל להפוך טרגדיות בלתי נמנעות לרגעים של התעלות ואחדות, ולא להנציח בהן דפוסים הרסניים.
במסע הארכיטיפי של הגיבור ממשנתו של קרל יונג, היוצא למסע התפתחות והגשמה עצמית. הוא מסביר שאיננו זהים לתוכניות שלנו, אלא לכוח הפנימי המתמודד עם המכשולים בדרך אל הגשמתן. כשאנו פוגשים קושי או נכשלים, איננו צריכים לזנוח את המסע, אלא לראות בכך אתגר ללמוד, להשתפר ולהתאים את עצמנו. ובכלל, עצם ההתנסות וההתקדמות חשובות לא פחות מאשר השגת היעד עצמו.
ההבנה שטעויות הן חלק בלתי נמנע מהצמיחה יכולה לסייע לנו להתמיד גם כשקשה. כל התפתחות רוחנית כרוכה גם באי-נוחות ובחוסר וודאות, אך ברגע שמשלימים עם העובדה הזו, מתפנה האנרגיה הנפשית להתקדם הלאה. עם הזמן, ככל שצוברים ניסיון, מידת הסטייה מהמסלול תלך ותפחת, בדיוק כמו תינוק הלומד ללכת או לדבר. גם אם איננו יודעים להגדיר בדיוק את האידיאל שלנו, או אם הוא נראה רחוק מהישג יד, עצם ההליכה בעקבותיו כבר מועילה ומעצימה אותנו.
לסיכום, המסר המרכזי של של המאמר הוא שלמרות הסבל הכרוך בחיים, יש ביכולתנו להקל אותו משמעותית על ידי בניית חיים מלאים ובעלי משמעות, טיפוח יחסים בונים, והתמדה בהתפתחות למרות מכשולים וקשיים. גם אם איננו משיגים שלמות, וגם אם איננו חסינים מפני טרגדיות, אופן ההתמודדות שלנו הוא שיקבע את מידת הסבל או הסיפוק שנפיק מהם בסופו של דבר. ההכרה ביכולתנו לצמוח ממשברים היא מקור לתקווה ולכוח.
כאחד שהתמודד עם דיכאון קליני והחלים לחלוטין השתתפות בקבוצות תמיכה, עבודת 12 הצעדים יש להן ערך עצום בכל הממדים של הריפוי ושל ההחלמה.
סיכום מורחב: דרכים להתמודדות עם דיכאון: ד"ר מזרחי אברהם מנהל מכללת טאותרפיה
התמודדות עם דיכאון ובניית חיים משמעותיים
טיפול תרופתי וגורמים התנהגותיים
כאשר מדובר בדיכאון קליני חמור, טיפול תרופתי בנוגדי דיכאון עשוי להיות יעיל לתקופה קצרה. אין להירתע מנטילת תרופות במקרה הצורך, בדיוק כפי שלא היינו נמנעים מאינסולין לטיפול בסוכרת. עם זאת, ישנם גם גורמים התנהגותיים ונסיבתיים שעשויים להזין את ההפרעה, כגון בדידות, ריקנות, תחושת כישלון, חוסר תפקוד, קשיים ביחסים בינאישיים, תסכול מקצועי, חוסר סיפוק מהשכלה או מתחביבים, והתמכרויות שונות. על מנת להחלים באמת, יש להתייחס למכלול הגורמים ולטפל בכל אחד מהם בנפרד.
הקשר בין נפש לסביבה
מרבית האנשים הפונים לעזרה נפשית, אינם סובלים ממחלות נפש של ממש, אלא מהשפעות סביבתיות שליליות על רווחתם הנפשית. רבים מתמודדים עם בעיות ביחסים עם בני משפחה וחברים, קשיים בקריירה, או העדר משמעות ותכלית בחייהם. כדי לסייע להם, יש צורך בפיתוח מיומנויות רגשיות וחברתיות, כמו גם בהשגת יעדים מעשיים בעולם האמיתי. במובן זה, בריאות הנפש אינה נפרדת מההקשר החיצוני, והריפוי דורש עבודה עם הפנים והחוץ גם יחד. לכן, אני ממליץ גם על אימוץ הרגלים התנהגותיים בסיסיים, כמו שמירה על שגרת שינה ותזונה קבועות, שיכולות לתרום רבות ליציבות רגשית והתפתחות אישית.
הבדל בין טרגדיה לגיהינום
כדי להמחיש את ההבחנה בין כאב בלתי נמנע לבין סבל שאפשר להימנע ממנו, דוגמה מעוררת מחשבה. כולנו עלולים להתנסות בטרגדיות כמו אובדן אדם קרוב. במצב שכזה, כשיקירנו שוכב חסר אונים, אנו חווים עצב וחרדה טבעיים. אולם, אם בני המשפחה מנצלים את הרגעים האחרונים האלה כדי להאשים, לריב ולנקום זה בזה, הם הופכים את הטרגדיה לגיהינום. סבל מיותר זה, הנובע מיחסים רעילים ומהיאחזות בכעסים, מכפיל ומשלש את הכאב. לעומת זאת, אם המשפחה מתאחדת ומתמודדת יחד, היא יכולה להפוך את הטרגדיה לרגע של חמלה, אהבה והתעלות. המודעות לכך שהסבל הוא בחירה במידה רבה, יכולה לסייע לנו לנווט נכון יותר את המשברים.
גיבור מול מכשולים
תובנה מרכזית נוספת היא נוגעת למסע ההתפתחות האישית. כולנו מתוודעים למודל הגיבור היוצא להגשים את ייעודו. אך אני טוען שמה שמגדיר אותנו איננה התוכנית עצמה, אלא האופן שבו אנו מתמודדים עם המכשולים בדרך. כשאנו נתקלים בקשיים ובכישלונות כפי שעברתי בחיי, גירושים, פשיטת רגל, אובדן של דודים ועוד, התגובה האינסטינקטיבית עשויה להיות אכזבה או רצון לוותר ואכן היו ימים שרק רציתי למות. אולם, אם נראה בהם כפי שאני ראיתי אתגר וצומת דרכים, נוכל ללמוד מהם, להתאים את עצמנו, ולהמשיך בדרכנו בעוצמה רבה יותר. ההבנה שהיעד הסופי פחות חשוב מאשר עצם ההתנסות וההתקדמות, יכולה לספק לנו פרספקטיבה מועילה ולחזק את החוסן הנפשי שלנו אל מול מהמורות.
קבלת הטעויות בתהליך הצמיחה
כל צמיחה אמיתית דורשת יציאה מאזור הנוחות וכאב בלתי נסבל, וכרוכה בהכרח בטעויות ובמעידות. ילדים הלומדים ללכת או לדבר, עושים זאת דרך ניסוי וטעיה, וכך גם אנו כשאנו רוכשים מיומנות חדשה או מאמצים דפוס חשיבה שונה. כשמפנימים שזהו טבעם של דברים, קל יותר לקבל ולהכיל את חוסר השלמות שלנו בתהליך. במקום לשפוט את עצמנו או להרים ידיים, אנו יכולים להתמקד ביעד, להסיק מסקנות, ולתקן כיוון. עם הזמן והתרגול, מובטח לנו שהסטייה מהמסלול תהיה קטנה יותר, בדיוק כמו אצל תינוק המשכלל את יכולותיו.
המסע אל האידיאל
האם חייבים להגדיר במדויק את האידיאל שלנו, או את היעד הסופי, כדי להתקדם לקראתו? אני בטוח שלא. גם אם איננו רואים את התמונה השלמה, וגם אם החזון נראה לנו עדיין ערטילאי ורחוק, עצם ההליכה בנתיב הנכון כבר מהווה התקדמות. בשנת 2007 היה לי משבר חריף, לא ידעתי לאן אני הולך, עשיתי צעד אחר צעד לעבר המסע שלי וכל צעד קטן שאנו עושים לכיוון הראוי, מעצים אותנו וממקד אותנו. מתוך התנועה עצמה נוכל להבחין בהדרגה בפרטי הפסיפס, וליצור לעצמנו מפת דרכים בהירה יותר. מה שחשוב הוא האומץ להתחיל את המסע, האמונה שאנו בדרך הנכונה, והנחישות להתמיד גם כשההתקדמות נראית איטית.
ההתגלות שלי לארכיטיפ הגיבור זה שמצא את הייעוד שלו לקח כשש שנים, או אז הקמתי את מכללת טאותרפיה מתוך השבר, מתוך הסבל הרב ותמצית השיקום שעברתי. מאז הייעוד רק מתפתח וצומח בלי הגבלה ומתרחב ומפתיע אותי כל יום מחדש.
סיכום - בחירה אישית בתגובה לסבל
המסר המהדהד הוא שעל אף הכאב והסבל הטבועים בחיים, יש לנו יכולת לבחור את האופן בו אנו מגיבים אליהם. בידינו הבחירה אם להוסיף על הקושי הקיים עוד שכבות של ייסורים מיותרים, או להתייצב מולו בכוחות משותפים ולצמוח דרכו. על ידי בניית חיים מלאים ומשמעותיים, טיפוח קשרים בונים עם הזולת, ויציאה למסע התפתחות אישית, נוכל להפחית משמעותית את עוצמת הסבל הפוקד אותנו, ולמצוא נחמה ותכלית גם ברגעים הקשים. עלינו לזכור שאיננו נדרשים להיות מושלמים או חסינים מכאב, אך ביכולתנו לבחור כיצד להתמודד עמו. ההכרה ביכולתנו זו, וההתמדה בדרך על אף המהמורות, יכולה להעניק לנו תקווה, עוצמה וחוסן פנימי שישרתו אותנו לאורך הדרך.
דרכים להתמודדות עם דיכאון: ד"ר מזרחי אברהם מנהל מכללת טאותרפיה
תובנות מרכזיות מתוך המאמר:
1. אם אתה סובל מדיכאון קשה, ניסוי של תרופות נוגדות דיכאון יכול להועיל.
2. חיים טובים דורשים חברים, מערכת יחסים אינטימית, קריירה, השכלה, תחביבים ומשפחה תומכת.
3. רוב האנשים שמגיעים לטיפול סובלים מבעיות בחיים, לא מבעיות פסיכולוגיות.
4. שגרה היא חיונית לבריאות הנפשית.
5. סבל בלתי נמנע כמו אבל הוא טרגדיה, אבל לא גיהינום כמו סבל מיותר הנובע מיחסים משפחתיים גרועים.
6. אינך התוכנית שלך, אלא הדבר שיכול להתמודד עם המכשולים בדרך אל התוכנית.
7. צעדים ראשונים בדרך להתפתחות אישית כמעט תמיד כוללים טעויות ומעידות.
8. התנסות שגויה עדיפה על חוסר התנסות, כי לומדים ממנה מה לא לעשות.
9. ככל שמתקדמים בתהליך ההתפתחות האישית, מידת הסטייה מהמסלול פוחתת.
10. אפשר להציב אידיאל ולשאוף אליו גם אם הוא אינו מושלם, העיקר הוא לנוע לקראתו.
"אל תפחד לצעוד לאט, תפחד רק מלעמוד." - פתגם סיני
עצות מעשיות מהמאמר:
1. אם אתם חווים דיכאון קשה, אל תהססו לנסות טיפול תרופתי נוגד דיכאון.
2. דאגו לטפח קשרים חברתיים, זוגיות, קריירה, השכלה ותחביבים לחיים מלאים ומספקים.
3. קבעו שגרה יומית ועמדו בה לשמירה על בריאות הנפש.
4. בעת משבר משפחתי, נסו להימנע מלהחמיר את המצב עם יחסים רעועים ומתחים מיותרים.
5. קבלו שטעויות הן חלק בלתי נמנע מתהליך ההתפתחות, ואל תרפו ממנו בגללן.
6. גם אם האידיאל שאתם מציבים אינו מדויק או מושלם, עצם ההתקדמות לעברו תועיל לכם.
מנטרות לדיבור עצמי מתוך המאמר:
1. אני מסוגל/ת להתמודד עם כל מכשול בדרכי להשגת מטרותיי.
2. אני לומד/ת מטעויותיי ומשתפר/ת בעקבותיהן, במקום להרפות בגללן.
3. גם צעדים קטנים ולא מושלמים בכיוון הנכון מקדמים אותי בדרכי.
4. "הצלחה אינה סופית, כישלון אינו מוחלט; להמשיך היא מה שנחשב." - וינסטון צ'רצ'יל
5. "אל תפחד לצעוד לאט, תפחד רק מלעמוד." - פתגם סיני
6. "בחייו של אדם יש שני ימים חשובים - היום שבו הוא נולד, והיום שבו הוא מגלה למה." - סמואל קלמנס (מארק טווין)
Comments