top of page

איך להתמודד עם רגשות עוצמתיים דרך מיינדפולנס | ד"ר מזרחי אברהם מייסד מכללת טאותרפיה

Updated: Apr 13

הרגשות הם כמו סערה המתקרבת אלינו, ועלינו להכין את עצמנו להתמודד איתם. כדי לעשות זאת, עלינו לתרגל נשימה מודעת באופן קבוע, גם כשאין רגשות חזקים. כשאנו מרגישים שרגש חזק מתקרב, עלינו להפסיק כל פעילות, לשבת או לשכב, ולהתמקד בנשימה העמוקה תוך מעקב אחר תנועת הבטן. חשוב לזכור שאנחנו הרבה יותר מאשר רגש אחד, ושרגשות באים והולכים.


איך להתמודד עם רגשות עוצמתיים דרך מיינדפולנס | ד"ר מזרחי אברהם מייסד מכללת טאותרפיה

קורס 12 הצעדים - מכללת טאותרפיה
איך להתמודד עם רגשות עוצמתיים דרך מיינדפולנס | ד"ר מזרחי אברהם מייסד מכללת טאותרפיה


בזמן סערה רגשית, מומלץ להוריד את תשומת הלב מרמת המוח לרמת הטבור. כשאנו מתמקדים בנשימה ובתנועת הבטן, אנו יכולים להרגיע את עצמנו ולהתמודד עם הרגשות הקשים. עלינו גם להשתמש בתובנות שיש לנו, כמו הידיעה שאנחנו יותר מאשר רגש אחד ושאנחנו יכולים לשרוד רגשות חזקים.


חשוב לזכור שאנחנו יכולים להעביר את התרגול והאנרגיה שלנו גם לילדים. כשילד מתמודד עם רגש חזק, נוכל לעזור לו להתמקד בנשימה ולהרגיע את עצמו. אם נלמד ילדים ומבוגרים כיצד להתמודד עם רגשות חזקים, נוכל למנוע מצבים קשים כמו מחשבות אובדניות.


מעבר להתמודדות עם רגשות קשים, מתרגל טוב צריך גם לדעת כיצד ליצור שמחה ואושר בחיי היומיום. המיינדפולנס מאפשר לנו לזהות את התנאים לאושר שכבר קיימים בהווה, וכך ליצור שמחה ברגע זה. זו אומנות האושר.


אבל מתרגל טוב גם יודע כיצד להתמודד עם הכאב. במקום לנסות להדחיק או לברוח מהכאב, עלינו ללמוד לחייך אליו, להכיר בו ולהכיל אותו. זה נותן לנו הקלה ומאפשר לנו להשתמש באנרגיית המיינדפולנס כדי להרגיע את הכאב. עם תרגול, נוכל אפילו להשתמש בכאב כדי ליצור משהו חיובי יותר, כמו הבנה וחמלה.


זהו הקשר העמוק בין סבל לאושר. סבל הוא כמו הבוץ שממנו צומח פרח הלוטוס. ללא הבוץ, לא יכולים להיווצר פרחי לוטוס. לכן, הגישה החכמה אינה לברוח מהסבל, אלא ללמוד להשתמש בו כדי ליצור הבנה, חמלה ואושר.


כשאנו מסתכלים לתוך הסבל בצורה עמוקה, עם מיינדפולנס וריכוז, אנו מגיעים להבנה של טבע הסבל ושורשיו. הבנה זו מולידה בטבעיות את אנרגיית החמלה, אשר מרפאת אותנו ואת העולם.


לסיכום, מי שיודע לסבול, סובל הרבה פחות. והממלכה האלוהית או ארץ הבודהה אינה מקום נטול סבל, אלא מקום שבו אנשים יודעים להשתמש היטב בסבל כדי ליצור אושר ואהבה. זוהי המהות של אומנות האושר ואומנות הסבל, והן תמיד צועדות יד ביד.






התמודדות עם רגשות חזקים



הרגשות הם כמו סערה המתקרבת אלינו, ועלינו להכין את עצמנו להתמודד איתם. לעתים קרובות, אנו נתקלים ברגשות עזים כמו כעס, עצב, חרדה או תסכול. רגשות אלו יכולים להיות מעיקים ומלחיצים, אך חשוב לזכור שהם חלק בלתי נפרד מהחוויה האנושית. כדי להתמודד עם רגשות חזקים בצורה בריאה, עלינו לפתח מיומנויות לניהול רגשי. אחת הדרכים היעילות ביותר לעשות זאת היא באמצעות תרגול קבוע של נשימה מודעת, גם כשאין רגשות חזקים. נשימה מודעת מאפשרת לנו להיות מחוברים לרגע הנוכחי, להכיר ברגשות שלנו מבלי לשפוט אותם, ולהגיב להם בצורה מיטיבה.


הכנה לקראת רגשות חזקים


כשאנו מרגישים שרגש חזק מתקרב, חשוב להפסיק כל פעילות, לשבת או לשכב, ולהתמקד בנשימה העמוקה תוך מעקב אחר תנועת הבטן. נשימה עמוקה לבטן מאפשרת לנו להרגיע את הגוף והנפש, ולהתמודד עם הרגשות הקשים בצורה יעילה יותר. במהלך התרגול, חשוב גם להזכיר לעצמנו שאנחנו הרבה יותר מאשר רגש אחד, ושרגשות באים והולכים. לעתים קרובות, אנו נוטים להזדהות עם הרגשות שלנו ולחשוב שהם מגדירים אותנו. אך האמת היא שאנחנו מורכבים מהרבה יותר מאשר רגש אחד. אנו בעלי גוף, תחושות, תפיסות, מחשבות ותודעה. הכרה בכך יכולה לעזור לנו לראות את הרגשות בפרספקטיבה ולהבין שהם חולפים.


הסטת תשומת הלב פנימה


בזמן סערה רגשית, מומלץ להוריד את תשומת הלב מרמת המוח לרמת הטבור. כשאנו נמצאים בסערת רגשות, המוח שלנו נוטה להיות עמוס במחשבות ודאגות. אנו עלולים להיות תקועים בלופים של מחשבות שליליות או תסריטים מלחיצים. במצבים כאלו, קשה מאוד להירגע ולחשוב בצלילות. לכן, כדאי להסיט את תשומת הלב מהמוח אל הגוף, ובפרט אל אזור הטבור. התמקדות בתחושות הגופניות, כמו תנועת הבטן בזמן נשימה, יכולה להרגיע אותנו ולהחזיר אותנו לרגע הנוכחי. כשאנו מודעים לנשימה ולגוף, אנו יכולים להתבונן ברגשות מנקודת מבט יציבה ומאוזנת יותר.


שימוש בתובנה וחוכמה פנימית


בזמן התמודדות עם רגשות חזקים, חשוב להיעזר בתובנות ובחוכמה הפנימית שלנו. כולנו מחזיקים בידע ובניסיון רב שנצבר לאורך חיינו. ידע זה יכול לשמש אותנו כעוגן בזמנים קשים. למשל, אנו יכולים להזכיר לעצמנו שאנחנו יותר מאשר רגש אחד ושאנחנו יכולים לשרוד רגשות חזקים. תובנות כאלו, שנובעות מחוכמת החיים שלנו, יכולות לחזק אותנו ולתת לנו פרספקטיבה רחבה יותר על המצב. במקום לשקוע ברגשות הקשים, נוכל להתבונן בהם מנקודת מבט מאוזנת ולהגיב בצורה חכמה ומיטיבה.


העברת התרגול והאנרגיה לילדים


חשוב מאוד לזכור שאנחנו יכולים להעביר את התרגול והאנרגיה שלנו גם לילדים. ילדים, כמו מבוגרים, חווים לעתים קרובות רגשות חזקים כמו כעס, פחד או תסכול. אך בשל גילם הצעיר, לרוב אין להם עדיין את הכלים להתמודד עם רגשות אלו בצורה יעילה. כהורים או כמחנכים, אנו יכולים לעזור לילדים לפתח מיומנויות רגשיות בריאות. כשילד מתמודד עם רגש חזק, נוכל להדריך אותו להתמקד בנשימה, להרגיע את עצמו, ולהתבונן ברגשות מנקודת מבט רחבה יותר. בעזרת הכוונה וחמלה, נוכל ללמד את הילדים שרגשות חזקים הם חלק טבעי מהחיים, ושיש דרכים בריאות להתמודד איתם.


מניעת מצבים קשים


ככל שיותר אנשים ילמדו להתמודד עם רגשות חזקים בצורה בריאה, כך נוכל למנוע מצבים קשים כמו מחשבות אובדניות, אלימות או התמכרויות. לעתים קרובות, מצבים כאלו נובעים מקושי בניהול רגשות וחוסר מודעות עצמית. אם נלמד ילדים ומבוגרים כיצד להכיל רגשות קשים, לווסת אותם, ולבטא אותם בצורה בונה, נוכל לצמצם משמעותית את הסבל בעולם. כשאנשים מפתחים חוסן רגשי וכלים להתמודדות, הם פחות נוטים לפנות להתנהגויות הרסניות. במקום זאת, הם יכולים לחפש עזרה, לפתח יחסים בריאים ולמצוא משמעות בחייהם.


יצירת שמחה ואושר בהווה


מעבר להתמודדות עם רגשות קשים, מתרגל טוב צריך גם לדעת כיצד ליצור שמחה ואושר בחיי היומיום. לעתים קרובות, אנו מחפשים את האושר בעתיד או נזכרים ברגעי שמחה מהעבר, אך מתעלמים מהאפשרויות לשמחה בהווה. המיינדפולנס מאפשר לנו להיות נוכחים ברגע הנוכחי ולזהות את התנאים לאושר שכבר קיימים. כשאנו מודעים לנשימה, לתחושות הגוף, למראות, לצלילים ולאנשים סביבנו, אנו יכולים לחוות תחושה של שלמות ושמחה. כשאנו מטפחים הכרת תודה על מה שיש לנו, אנו מגלים שהאושר נמצא כאן ועכשיו. זו אומנות האושר - היכולת ליצור שמחה מהדברים הפשוטים והיומיומיים בחיינו.


התמודדות עם כאב באמצעות קבלה וחמלה


אבל מתרגל טוב גם יודע כיצד להתמודד עם הכאב. כאב, בין אם פיזי או רגשי, הוא חלק בלתי נפרד מהחיים. לעתים קרובות, הסבל שלנו מוגבר על ידי ההתנגדות שלנו לכאב. אנו מנסים להדחיק את הכאב, לברוח ממנו או להילחם בו. אך ככל שאנו נאבקים בכאב, כך הוא מתעצם. הדרך להתמודד עם כאב בצורה יעילה היא דווקא דרך קבלה וחמלה. כשאנו לומדים לחייך אל הכאב, להכיר בנוכחותו ולאפשר לו להיות, אנו מרפים מההתנגדות ומהמתח הנפשי. כשאנו מכילים את הכאב בחמלה, אנו יכולים להשתמש באנרגיית המיינדפולנס כדי להרגיע אותו ולהקל על הסבל.


הפיכת הכאב למקור של צמיחה והתעוררות


עם תרגול סבלני ומתמיד, נוכל אפילו להשתמש בכאב כדי ליצור משהו חיובי יותר, כמו הבנה עמוקה יותר של עצמנו ושל החיים, חמלה כלפי עצמנו וכלפי אחרים, וחוכמה להתנהל בעולם. כשאנו מתבוננים בכאב בלי שיפוטיות, אנו מגלים שיש בו מתנות רבות. הכאב יכול ללמד אותנו על חוסר הקביעות, על האשליה של העצמי הנפרד, ועל הצורך בחמלה וטוב לב. כשאנו לומדים להכיל את הכאב בצורה אמיצה ואוהבת, אנו הופכים אותו למקור של צמיחה והתעוררות רוחנית.


הקשר העמוק בין סבל לשמחה


הכאב והסבל שזורים בטבע האנושי ומהווים חלק בלתי נפרד מהחוויה שלנו. לעתים קרובות, אנו חושבים על סבל וא

ושר כשני הפכים נפרדים, אך למעשה יש ביניהם קשר עמוק. סבל הוא כמו הבוץ שממנו צומח פרח הלוטוס. ללא הבוץ, לא יכולים להיווצר פרחי לוטוס יפהפיים. באותו אופן, החוויות הקשות והמאתגרות בחיינו הן אלו שמאפשרות לנו לפתח תכונות יקרות ערך כמו חוסן, אמפתיה, סבלנות וחוכמה. כשאנו לומדים להתייחס לסבל כחלק בלתי נפרד מהמסע הא

נושי, אנו יכולים להפוך אותו למקור של התעוררות ושל שמחה אמיתית.


התבוננות עמוקה בטבע הסבל


כדי להתמודד עם סבל בצורה מיטיבה, עלינו להבין את הטבע שלו ואת שורשיו. כשאנו מסתכלים לתוך הסבל בצורה עמוקה, עם מיינדפולנס וריכוז, אנו מגלים שיש לו סיבות ותנאים רבים. סבל יכול לנבוע מכאב גופני, מקשיים רגשיים, מאובדן, מתסכול או מפחד קיומי. כשאנו מבינים מהו הסבל שלנו וממה הוא מורכב, אנו יכולים להתחיל לפרק אותו ולהגיב לו בצורה חכמה יותר. ההבנה של טבע הסבל מולידה בטבעיות את אנרגיית החמלה, אשר מאפשרת לנו להכיל את הכאב ולהתייחס אליו בעדינות.


החמלה כמרפא לסבל


החמלה היא תגובה טבעית להבנה עמוקה של סבל. כשאנו מבינים שכולנו סובלים וכולנו רוצים להיות מאושרים, אנו מפתחים רצון עמוק להקל על הסבל של עצמנו ושל אחרים. החמלה היא כמו בלסם מרפא שמטפל בפצעים הרגשיים ומזין את הלב. כשאנו מתייחסים לכאב שלנו ושל אחרים בחמלה, אנו יוצרים סביבה פנימית וחיצונית של ריפוי. החמלה גם מאפשרת לנו להתחבר זה לזה ברמה עמוקה יותר, מתוך הכרה בסבל המשותף ובשאיפה המשותפת לאושר. ככל שנטפח יותר חמלה כלפי עצמנו וכלפי אחרים, כך נוכל להפחית את הסבל בעולם ולתרום לרווחה ולשלום.


מי שיודע לסבול, סובל פחות


לסיכום, אחת התובנות העמוקות ביותר של הבודהיזם היא שמי שיודע לסבול, סובל הרבה פחות. כשאנו לומדים להתבונן בסבל בצורה ישירה, להבין את הטבע שלו, ולהכיל אותו בחוכמה ובחמלה, אנו משתחררים בהדרגה מההתנגדות והסבל הנוסף שאנו יוצרים. במקום לברוח מהכאב או להילחם בו, אנו יכולים להתיידד איתו וללמוד ממנו. ככל שנתרגל יותר בדרך זו, כך נוכל לחוות יותר שלווה, איזון ושמחה בחיינו, גם כשאנו עוברים קשיים ואתגרים. זוהי מהות הדרך הרוחנית - היכולת להפוך את הסבל עצמו לשער לחופש ולהארה.


אושר ואהבה בלב הסבל


לאור זאת, ממלכת האלוהים או ארץ הבודהה אינה מקום נטול סבל, אלא מקום שבו אנשים יודעים להשתמש היטב בסבל כדי ליצור אושר ואהבה. במקום לדמיין עולם אידיאלי נטול כאב, אנו יכולים ללמוד לקבל את המציאות כפי שהיא, על שלל צבעיה וגוניה. כשאנו מאמצים את הסבל כחלק מהחוויה האנושית, אנו יכולים לגלות בתוכו את הזרעים של החמלה, החוכמה והאהבה הבלתי מותנית. בלב הסבל עצמו טמונה היכולת להתעורר, להשתנות ולהשתחרר.


שתי אומנויות משלימות


לכן, אומנות האושר ואומנות הסבל הן למעשה שתי אומנויות משלימות שצועדות יד ביד. כשאנו לומדים לגייס את האנרגיה של מיינדפולנס, ריכוז ותובנה, אנו יכולים ליצור אושר מהתנאים שכבר קיימים בהווה, וגם להתמודד בצורה מיטיבה עם הסבל והאתגרים שמופיעים בחיינו. ככל שנעמיק בתרגול ובהבנה, כך נוכל לחיות חיים מלאי משמעות, שמחה וחופש, ולסייע גם לאחרים לצעוד בדרך זו. זוהי מתנה יקרת ערך שנוכל להעניק לעצמנו ולעולם כולו.





תובנות מרכזיות:



1. רגש הוא כמו סערה, ואתה מרגיש שהוא מתקרב.

2. אל תישאר ברמת המוח בזמן סערה. הורד את תשומת לבך לרמת הטבור.

3. אתה הרבה יותר מרגש אחד. רגש הוא משהו שבא, נשאר זמן מה, ויצטרך ללכת.

4. תרגול נשימה מודעת יכול לעזור לך להירגע ולהתמודד עם רגשות חזקים.

5. אתה יכול לעזור לילדך להתמקד בנשימתו ולהתמודד עם רגשות חזקים.

6. תרגול טוב יודע איך לייצר שמחה ואושר בחיי היומיום כדי לטפח ולרפא את עצמו.

7. חיוך לכאב שלך פירושו שאתה מודע לו, לא מנסה לדכא או לברוח ממנו.

8. הסבל משחק תפקיד חשוב ביצירת אושר, כמו תפקיד הבוץ ביצירת פרח הלוטוס.

9. להבין סבל זה חשוב מאוד. מתוך הבנת הסבל נולדת אנרגיית החמלה. 

10. מלכות האלוהים היא מקום שבו אנשים יודעים להשתמש היטב בסבל כדי ליצור אושר ואהבה.


החוכמה האמיתית היא ללמוד לקבל את הסערות בחיים, לא לברוח מהן.

עצות מעשיות:



1. תרגלו נשימה מודעת באופן קבוע, גם כשאין רגש חזק.

2. כשאתם מרגישים שרגש חזק מתקרב, הכינו את עצמכם לקבל אותו ולטפל בו.

3. הזכירו לעצמכם שאתם הרבה יותר מרגש אחד, ושרגשות באים והולכים.

4. השתמשו במיינדפולנס כדי לזהות את הכאב שלכם, לחייך אליו ולהרגיע אותו.

5. למדו להשתמש היטב בסבל שלכם כדי ליצור הבנה, חמלה ושמחה.

6. עזרו לילדים שלכם לתרגל נשימה מודעת ולהתמודד עם רגשות חזקים.


מנטרות לדיבור עצמי:



1. במקום "אני לא יכול להתמודד עם הרגש הזה", תגיד: "אני יכול לטפל ברגש שלי עם תרגול נשימה מודעת".

2. במקום "הרגש הזה יהרוג אותי", תגיד: "אני יותר מרגש אחד, ואני יכול לשרוד רגשות חזקים".

3. במקום "אני חייב להיפטר מהכאב הזה", תגיד: "אני יכול לחייך לכאב שלי ולהיות איתו".

4. במקום "הסבל הזה חסר תועלת", תגיד: "אני יכול להשתמש בסבל שלי כדי ליצור הבנה וחמלה".

5. במקום "אני לא יכול לעזור לילד שלי", תגיד: "אני יכול להעביר לילד שלי את האנרגיה והתרגול שלי".





שאלות מעוררות מחשבה:



1. כיצד אפשר ליישם את התובנות מהשיעור בחיי היומיום שלנו?

2. האם חוויתם התמודדות עם רגש חזק לאחרונה? כיצד הייתם מתמודדים איתו עכשיו לאחר ההקשבה לשיעור?

3. איך אפשר להסביר את הרעיון שסבל ואושר קשורים זה בזה למישהו שמתקשה לקבל זאת?

4. מה דעתכם על הגישה שלא צריך לברוח מסבל, אלא ללמוד להשתמש בו? האם זה משנה את נקודת המבט שלכם?

5. מה יכולה להיות המשמעות הרחבה יותר עבור החברה שלנו אם יותר אנשים יאמצו את הגישה המוצגת בשיעור?


בחן את תודעתך:


1. כיצד אתה יכול לשלב תרגול של נשימה מודעת בחיי היומיום שלך, אפילו כשאין רגשות חזקים?

2. האם אתה מוכן לקבל רגשות קשים ולהתמודד איתם כשהם מגיעים, במקום לנסות להדחיק או להימנע מהם?

3. אילו תובנות יש לך שיכולות לעזור לך לזכור שאתה יותר מאשר רק הרגשות שלך?

4. כיצד תוכל לתרגל חיוך ונוכחות עם הכאב שלך, ולהשתמש באנרגיית המיינדפולנס כדי להרגיע אותו?

5. מהי דרך אחת שבה תוכל להתחיל ליישם את הרעיון של שימוש בסבל כדי ליצור הבנה, חמלה ואושר בחייך?


איך להתמודד עם רגשות עוצמתיים דרך מיינדפולנס | ד"ר מזרחי אברהם מייסד מכללת טאותרפיה

Comments


bottom of page